Words of Wisdom:

"Holla at ya boy Big Dane" - Nguyen

Riga Crypto Si Lapona Enigel

  • Date Submitted: 03/16/2010 10:56 AM
  • Flesch-Kincaid Score: 4.9 
  • Words: 1562
  • Essay Grade: no grades
  • Report this Essay
“Riga Crypto si lapona Enigel “   apartine etapei baladesc - orientale a creatiei lui Ion Barbu.

      Autorul o numeste “ un luceafar intors” Poemul este structurat în 27 de strofe, cele mai multe catrene, dar unele de cinci-şapte versuri.

Titlul aminteşte de opere consacrate ale literaturii lumii, poveşti de dragoste
Tema   poemului este cunoasterea prin iubire.
Balada dezvolta simbolismul nuntii, urmarind o intalnire imposibila intre doua lumi diferite.
Este o alegorie   pe subtema increatului , o poezie de cunoastere in acelasi timp Sub raportul continutului, balada „Riga Crypto si lapona Enigel" dezvolta tema increatului.
Notiunea de increat (pe care Ion Barbu o introduce in literatura) reprezinta preexistenta, stadiul imediat anterior nasterii
Poemul a fost compus după tehnica naraţiunii în ramă. Cadrul poveştii despre regele Crypto şi iubita sa îl constituie povestea - ramă: o nuntă, la “spartul” căreia, menestrelul “mult îndărătnic” este solicitat să spună din nou “despre lapona Enigel şi Crypto, regele ciupearcă”. Povestea a mai fost spusă “cu foc”, “acum o vară” dar acum ea este spusă “la spartul nunţii în cămară”. Povestea-ramă cuprinde primele patru strofe, celelalte fiind alocate pentru povestea de dragoste. Ca orice poveste în ramă, povestea-cadru are rolul de a fixa timpul şi spaţiul în care e spusă povestea centrală, pregătind circumstanţe prielnice spunerii poveştilor. “Cămara” este locul liniştit şi intim, ideal pentru a se depăna o poveste. Timpul “la spartul nunţii” este şi el oportun deoarece sfârşitul unei nunţi implică o anumită dispoziţie sufletească a naratarului şi a naratorului: melancolie, predispoziţie spre visare aşa cum şi menestrelul este   “trist, mai aburit/ ca vinul vechi ciocnit la nuntă”.
Cu toata aparenta lui ingrata, Crypto ar putea reprezenta si geniul: este neinteles, dusmanit de alte ciuperci si etern. Asemeni lui Hyperion, Crypto incearca sa atraga fiinta umana in lumea lui, dar aceasta tentativa (prin care-si...

Comments

Express your owns thoughts and ideas on this essay by writing a grade and/or critique.

  1. No comments