Words of Wisdom:

"Those who criticise, are normally capable of more than the people they are criticising." - NewRaVer

De Tweede Fase

  • Date Submitted: 04/12/2011 06:10 AM
  • Flesch-Kincaid Score: 49.4 
  • Words: 1180
  • Essay Grade: no grades
  • Report this Essay
Tweede Fase: de oplossing???

Sinds drie jaar is de bovenbouw van het middelbaar onderwijs begonnen met de Tweede Fase. De Tweede Fase, misschien wel het meest omstreden onderwerp in Nederland van de afgelopen drie jaren. Maar waarom zoveel ophef over een nieuwe studiemethode? Het slaat gewoonweg nergens op! Op zich is het wel een leuk idee dat leerlingen, door middel van zelfstandig werken, hun schoolcarrière doorlopen. Op zich natuurlijk wel, theoretisch gezien. Waarom moest er eigenlijk zo nodig een nieuwe leermethode komen? Het is allemaal begonnen door klachten van het hoger onderwijs. De leerlingen afkomstig van de middelbare scholen zouden onvoldoende voorbereid zijn op het zelfstandig werken, nodig voor dergelijke opleidingen. Daarom zijn er een aantal vernieuwingen gekomen, de vernieuwingen in grote lijnen zijn:
- men kiest de examenvakken uit vier profielen
- er zijn nieuwe vakken Culturele Kunstzinnige Vorming (CKV), Klassieke Culturele Vorming (KCV) en Algemene Natuurwetenschappen (ANW)
- er kan in nieuwe studieruimtes gebruik worden gemaakt van moderne media
- en als aller belangrijkste men leert meer zelfstandig werken.
Dit ziet er toch allemaal zeer veelbelovend uit. Zoals ik al eerder zei, in theorie werkt het ook, maar in praktijk laat dit echter toch wel wat te wensen over.

Want de meeste leerlingen op die leeftijd zijn nog helemaal niet in staat zelfstandig te werken. We hebben het hier wel over de levensfase PUBER! In deze levensfase hebben de leerlingen (volgens hun) wel wat belangrijkers aan hun hoofd, zoals uitgaan, vrienden/ vriendinnen enzovoorts. Dit is ook de reden dat dit zelfstandig werken tot meer spijbelen leidt. Wat overigens al voorspelt werd voordat het nieuwe systeem van start ging. Om dit te voorkomen is er dus intensiever toezicht nodig en dat terwijl er al zo'n overschot is aan docenten. Ook hebben schoolleiders niet de indruk dat het niveau van de leerlingen zal stijgen als de manier en mate van leren aan de...

Comments

Express your owns thoughts and ideas on this essay by writing a grade and/or critique.

  1. No comments